Skip to content

Ulltvätteri

SVERIGES ENDA STORSKALIGA ULLTVÄTTERI

(Historik längre ner på sidan!)

Tvättlinjen består av fem tvättkar på rad. I varje kar finns stora ”gafflar” som roterande matar fram ullen genom vattnet. I slutet av varje kar finns valsar som ullen manglas igenom så att tvättvattnet rinner tillbaka i karet medan ullen fortsätter ner i nästa kar. Vattnet i karen har olika temperatur beroende på vilket steg i tvättprocessen som sker i just det karet.

Efter tvätt blåses ullen till torkrummet där den går igenom två olika torkmaskiner innan den blåses vidare till lagret där det står en stor stationär ullpress. När ullen legat ett par dagar för att hämta sig efter tvättprocessen pressas den till balar för rationell och mindre utrymmeskrävande hantering. Balarna har storlek som en storbal halm och väger 200-400 kg.

Ullkontorets tvättlinje är inte bara Gotlands största ulltvätteri utan även det enda storskaliga ulltvätteriet i Sverige. Ull tvättas i mindre skala vid en del spinnerier, men den mesta ull som samlas in skickas till England eller Belgien för tvätt. Så sedan ULLKONTORET startade sin verksamhet 2016 kan vi tvätta ull lokalt!

SÅ HÄR BÖRJADE DET…

När vi flyttade till Gotland 2010 upptäckte vi att det klipptes väldigt mycket ull varje år som inte togs om hand. Eftersom vår gård i Endre har flera stora maskinhallar började vi fundera på om vi kunde starta en verksamhet där vi förädlar ullen, kanske till ett byggmaterial…

Vilken idé vi än hade så kom vi fram till att först och främst måste ullen tvättas och med tanke på den mängd ull som produceras på ön (ca 100 ton/år) så måste det ske storskaligt. Därför bestämde vi oss för att inrikta oss på ett ulltvätteri, det första steget i all ullförädling, och göra det i stor skala.

Efter att ha stött och blött våra idéer, rest till Turkiet och Italien och tittat på nya och begagnade tvättlinjer, funderat och grunnat så dök det våren 2013 upp ett begagnat tvätteri i Spanien i lagom storlek. Vi åkte ner och tittade. Denna tvättlinje hade en kapacitet på upp till 3 ton per dag och var av äldre modell med gedigna gjutjärnsdetaljer. Vi slog till och i september samma år åkte vi ner för att demontera och lasta utrustningen. Det blev tre långtradar-lass. Det tog tre år att bygga upp anläggningen. Maskiner skulle gås igenom, justeras, kompletteras, provköras och monteras. Vi fick också göra en tillbyggnad för torkanläggningen och höja taket i tvättteriet. Hösten 2016 tvättades den första ullen.

Sedan 2015 har vi köpt in ull från Gotlands lammbönder, så vi har byggt upp ett stort lager som vi nu tvättar oss igenom. Samtidigt jobbar vi med att sprida information till Ullsverige om att det nu går att få tag på garanterat svensk ull i stor mängd för den som vill producera en helsvensk ullvara.